Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Január – Február
1.  herryporter (18)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (11)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2010 3. hetének krónikája

Nagyvilág | Beküldte: Gladon | 2010.01.25. 14:04

Könyves hírek a nagyvilágból és itthonról

Külföldi megjelenések és hírek

KépA. M. Jenkins Night Road (Éjjeli út), 368 p., HarperTeen

Amikor Cole-t az Épülethez hívják, nem tudja, mit várjon, hiszen már évtizedek óta nem járt ott. Miközben más vérszívók a számukra rendeltetett biztonságos menedékekben pihennek, a rideg és önelégült Cole inkább a nyílt út szabadságát választja, holott nyilvánvaló veszélyek leselkedhetnek rá: az étkezés nehézsége, a valós személyének szükségszerű rejtegetése, és persze a napfény. Cole visszarendelésének oka azon nyomban világossá válik, amikor Gordon, egy véletlenül teremtett, meglehetősen rossz természetű vérszívó a szükséges tapasztalat hiányában étkezés közben majdnem megöl egy fiatal nőt. Cole kapja a feladatot, hogy vigye magával Gordont, és tanítsa meg a szükséges képességekre. Persze nem minden ilyen egyszerű, hiszen ha nem jár sikerrel, Gordont el kell pusztítani…

Egy újabb regény a manapság oly divatos ifjúsági vámpírtörténetek sorában, jól felépített karakterekkel, de túl sok klisével.


KépAlan Gordon The Parisian Prodigal (A párizsi tékozló), 336 p., Minotaur Books

1205-ben Theophilos – mesterségét tekintve udvari bolond, sorsát tekintve családos ember, szükséget tekintve viszont kém – a családjával együtt a Bolondok Céhéhez tartozik, egy titkos társasághoz, amely a társadalom törékeny rendjét igyekszik fenntartani. Toulouse-ban ez a rend felborulni látszik, amikor – váratlanul – egy helyi bordélyházban, egy halott szajha mellett a saját kardja által meggyilkolva találják azt a férfit, aki az uralkodó vér szerinti bátyjának mondta magát. Most Theophiloson és a családján a sor, hogy megfejtsék e rejtélyes gyilkosságot, és kiderítsék az igazságot.




KépHilari Bell Player’s Ruse (Játékosok fortélya), 384 p., HarperTeen

A barátok néha több gondot okoznak, mint az ellenségek.
Sir Michael Sevenson és az apródja, Fisk, már éppen élvezni kezdenék a nyugodt és csendes életet, de a sors nem így hozza. Amikor Lady Rosamund elszökik otthonról, hogy feleségül menjen egy utazóhoz, Michael elhatározza, hogy nemes gesztusként segítségére lesz viszonzatlan szerelmének. Kalandjuk során a hőseink elvetődnek a tengerparti Huckerstonba, amelynek környékén vad kalózok tartják rettegésben a partokat. Fisk segítségével azt tervezi, hogy nyakon csípi a banditákat, és megpróbálja visszanyerni elveszett szerelmét, ám amikor titokzatos gyilkosságok és veszedelmes balesetek történnek, a szerelem lesz a legcsekélyebb problémája…


KépPeter Milligan Human Target (Emberi célpont), 200 p., Vertigo

Christopher Chance abból él, hogy veszélyben lévő emberek személyazonosságát felvéve, afféle élő célpontként védelmezi ügyfeleit. Az álcázás mestereként könnyedén képes bárkinek a szerepébe belebújni. Ám amikor egy rutinmunka során – ahol egy olyan minisztert kell megszemélyesítenie, akinek vérdíjat tűztek ki a fejére –, Chance váratlanul egy veszedelmes bandaháború kereszttüzében, és több bérgyilkos célkeresztjében találja magát. Az ő kalandjait kísérhetjük nyomon ebben a remek pszichológiai thrillerben, váratlan események és fordulatok hullámvasútján.




Megvannak a 2009-es Philip K. Dick díjra jelöltek
Bitter Angels (Keserű angyalok), C.L. Anderson (Ballantine Spectra)
The Prisoner (A rab), Carlos J. Cortes (Ballantine Spectra)
The Repossession Mambo (A visszaszerző mambó), Eric Garcia (Harper)
The Devil’s Alphabet (Az ördög ábécéje), Daryl Gregory (Del Rey)
Cyberabad Days (Cyberabadi napok), Ian McDonald (Pyr)
Centuries Ago and Very Fast (Századokkal ezelőtt és nagyon gyorsan), Rebecca Ore (Aqueduct Press)
Prophets (Próféták), S. Andrew Swann (DAW)
A nyertes nevére 2010. április 2-án derül majd fény.
Forrás: philipkdickaward.org

Közzétették ausztráliai Aurealis díj 2009-es nyerteseit
legjobb sci-fi regény
Wonders of a Godless World (Egy istentelen világ csodái), Andrew McGahan (Allen & Unwin)
legjobb sci-fi novella
Clockwork, Patchwork and Ravens (Óramű, tákolmány és hollók), Peter M. Ball (Apex Magazine 2009. május)
legjobb fantasy regény
Magician's Apprentice (Varázslóinas), Trudi Canavan (Orbit)
legjobb fantasy novella – megosztott helyezés
Father’s Kill (Apa gyilkosa), Christopher Green (Beneath Ceaseless Skies #24)
Once a Month, On a Sunday (Egyszer egy hónapban, egy vasárnapon), Ian McHugh (Andromeda Spaceways Inflight Magazine #40, Andromeda Spaceways Publishing Co-operative Ltd)
legjobb horror regény
Red Queen (Vörös királynő), Honey Brown (Penguin Australia)
legjobb horror novella – megosztott helyezés
Wives (Hitvesek), Paul Haines (X6, Coeur de Lion Publishing)
Slice of Life – A Spot of Liver (Egy szelet élet – egy folt a májon), Paul Haines (Slice of Life, The Mayne Press)
legjobb antológia
Eclipse 3, Jonathan Strahan (editor) (Night Shade Books)
legjobb novelláskötet
Oceanic, Greg Egan (Gollancz)
legjobb illusztrált könyv
Scarygirl (Ijedt lány), Nathan Jurevicius (Allen & Unwin)
legjobb fiatal felnőtteknek szóló regény
Leviathan Trilogy: Book One (Leviathan trilógia: Első könyv), Scott Westerfeld (Penguin)
legjobb fiatal felnőtteknek szóló novella
Seventeen (Tizenhét), Cat Sparks (Masques, CSFG)
legjobb gyerekregény (8-12 éveseknek)
A Ghost in My Suitcase (Szellem a bőröndömben), Gabrielle Wang (Puffin Books)
legjobb gyerekenek szóló illusztrált kötet/képeskönyv/rövid történet (8-12 years)
Victor's Challenge (Viktor kihívása), Pamela Freeman (author), Kim Gamble (illustrator) (Walker Books Australia)
Forrás: aurealisawards.com

Hazai megjelenések és hírek
Megtört az a bizonyos jég. A héten ugyanis megjelent az általunk is nagyon várt Kívánságok háza című Kipling kötet a Metropolis Media gondozásában.


Filmvilág

Külföldi hírek

KépTron: Legacy (Tron: Örökség)

Néhány új, érdekes információ látott napvilágot az 1982-es nagysikerű film folytatását illetően, egyenesen Joseph Kosinski rendezőtől. Az egyik legalapvetőbb kérdés a filmmel kapcsolatban, hogy csak egyszeri történetről van szó, vagy akár újabb folytatások is szóba kerülhetnek-e. Kosinski egyelőre egy filmről beszél – noha a most felépített háttér akár több történet számára is elegendő adalékkal rendelkezik –, de annak sikere, fogadtatása sok mindent meghatározhat majd a jövőre nézve. Elárulta, hogy nemcsak 3D, de IMAX verzió is készül a filmből, tehát igazán nagy élményt szeretnének teremteni azoknak, akik látták, és szerették az eredeti filmet.
Forrás: geeksofdoom.com


KépUmbrage

Az angol író-rendező, Drew Cullingham bemutatkozása ez a sötét, újszerű, kissé westernes vámpír film, amely még akár jól is elsülhet a végén.
A történet röviden: Egy család került váratlanul annak az évszázados ellentétnek a középpontjába, amely egy bosszúszomjas élőhalott cowboy, és az újjáéledt Lilith között dúl. Lilith az árnyak úrnője, a gyermekek mészárosa, és nem utolsósorban magának a Sátánnak a társa, de néha a gonosz ellen maga a gonosz a leghatásosabb fegyver.

A filmben a jelen fiatal brit színészei kaptak helyet, többek között Doug Bradley, Rita Ramnani, Jonnie Hurn, vagy Scott Thomas.
Forrás: quietearth.us


A Karib-tenger kalózai folytatás

Úgy tűnik, hogy a sok huzavona után végre sínre került a sorozat következő epizódjának sorsa, mivel a gyártóknak sikerült megállapodniuk Johnny Deppel, aki még legalább egyszer hajlandó magára ölteni Jack Sparrow kapitány szerepét. A következő rész, amely az On Stranger Tides alcímet viseli, nagyjából Tim Powers 1987-es könyvén alapszik majd, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni a történettel kapcsolatban. A kelekótya kapitány mellett egy másik visszatérő szereplő, Barbossa (Geoffrey Rush) is feltűnik majd, ahogy talán sok másik mellékszereplő is, viszont sem Elisabeth Swann, sem Will Turner alakja nem szerepel a filmben, legalábbis a jelen állás szerint.
Aki kíváncsi Tim Powers könyvére, magyarul olvashat róla ismertetőt az Endlessen.
Forrás: geeksofdoom.com

KépOne Hundred Mornings (Száz reggel)

E posztapokaliptikus film történetében két pár egy eldugott hétvégi házba menekül az összeomlott társadalmi rendszer elől. Azonban egymáshoz fűződő viszonyuk lassan megváltozik, ahogy a készleteik apadni kezdenek, és egyre több fenyegetéssel kell szembenézniük az éhező túlélők felől. Hogy növeljék az esélyüket a túlélésre, olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyekről még csak álmodni sem mertek soha.

Azt híresztelik erről a filmről, hogy jól megírt, erős alkotás. Majd elválik.
Forrás: quietearth.us


Hazai premierek

KépPokoli édenkert (mozi)
Cliff (Steve Zahn) és Cydney (Milla Jovovich) már mindent elterveztek. Épp Hawaiira tartanak, a nászutasok paradicsomába és alig várják, hogy átadják magukat a kalandnak egy csodálatos szigeten. Az eldugott túraösvényeken más párokkal is összefutnak. Kale (Chris Hemsworth) és Cleo (Marley Shelton) majd Nick (Timothy Olyphant) és Gina (Kiele Sanchez) is az ő útjukat járja, amikor néhány rémült túrázótól értesülnek róla, hogy pszichopata gyilkosok ismét brutálisan meggyilkoltak egy nászutas párt a szigeten. Távol a civilizációtól és segítségtől mindenki egyre gyanúsabb. A pattanásig feszült hangulat, a nyomasztó atmoszféra és a sűrűsödő, nyugtalanító előjelek földi pokollá változtatják az édenkertet. Idővel mindenkinek már csak egyetlen célja marad: a túlélés...


KépVörös Szonja (DVD)
Gedren királynő rettegett uralkodó, a birtokában lévő talizmán pedig képes arra, hogy káoszt teremtsen a világon. Szonja úgy dönt, bosszút áll kivégzett szüleiért. Egy látomást követően legyőzhetetlen erőre tesz szert, ám szerelembe esnie csak egy nála erősebb férfival szabad. Gedren birodalmába tartva találkozik Kalidorral, aki nem mindennapi erővel rendelkezik...




Játékok


Majesty 2: Kingmaker
A Majesy rajongók figyelmébe ajánljuk, hogy a Paradox Interactive bejelentette, még idén elérhető lesz a játék második részének kiegészítője. Kingmaker című kiegészítőben a goblin hadaktól kell megvédenünk Ardania földjét nyolc küldetésen keresztül. Az alkotók már egy kedvcsináló videót is közzétettek, amit itt megtekinthettek.

EVE Online: Dominion 1.1
A tavalyi év legjobb MMO játékának választott EVE új kiegészítőjének 1.1-es változata immáron elérhető a szervereken.



Gladon és RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

sabic 2010.01.27. 17:40 | # 4
Avatar
Jó, persze, én sem úgy gondoltam. Csak ugye a Conan filmek ütnek a maguk nemében (kinek ezért, kinek azért), a Vörös Szonja meg nem olyan lehengerlő. smiley

 

Sütiszörny 2010.01.27. 17:11 | # 3
Avatar
sabic írta:
Ezzel én is valahogy így vagyok, viszont a Tron folytatása felkeltette az érdeklődésemet.
A Vörös Szonját meg ajánlom. Olyan mint a Conan filmek, csak kicsit egyszerűbb. smiley


Höhö! cheesy Azért a Conan filmek cselekményét sem nevezhetném a legnagyobb jóindulattal sem bonyolultnak. lol

 

sabic 2010.01.26. 19:12 | # 2
Avatar
Ezzel én is valahogy így vagyok, viszont a Tron folytatása felkeltette az érdeklődésemet.
A Vörös Szonját meg ajánlom. Olyan mint a Conan filmek, csak kicsit egyszerűbb. smiley

 

Sütiszörny 2010.01.26. 17:18 | # 1
Avatar
Új Karib tenger kalózai film? shocked Minek? Az első nagyon jó volt. smiley A folytatást már kár volt elkészíteni. Akkor most minek tovább rontani rajta? embarrassed