Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Január – Február
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (2)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Oblivion - Feledés

Mozgókép | Beküldte: Porter | 2013.04.18. 15:20

KépSzabályok. Csináld ezt, csináld azt, mert ez így jó, mert ezt csak így lehet, mert ez az egyetlen járható út. Hányan hallották már életükben ezt a magyarázatot? Bizonyára a legtöbben közülünk. Persze a szabályok jók. Keretet teremtenek az életnek, megóvják a belül létezőket azoktól, akik ezeket a kötöttségeket egyébként könnyedén felrúgnák.
Mindig lesz olyan, aki megteszi. Egy deviáns egyed például. Kérdés csak az, mi az a deviancia, és maga a deviáns csak a rendszert nem tudja/akarja elfogadni, vagy magában a rendszerben van a hiba.

„Az rabszolga igazán, aki szabadnak hiszi magát, holott nem az.” (Goethe)

Ahogy a történelem halad előre, egyre jobban érezzük felső mondat igazságát. Sokan nem érzékelnek belőle semmit, és homokba dugják a fejüket, ha valami számukra megfoghatatlan vagy értelmezhetetlen dologgal találkoznak. Akadnak azonban belső hangok. Amikor valahol legbelül úgy érzed, valami nincs rendben, még akkor is, ha gyermekkorod óta azt sulykolták bele a fejedbe, hogy ez így jó, ennek így kell lennie, mert ez az egyetlen helyes és igaz út. Elég bátor vagy ahhoz, hogy megkérdőjelezd a dolgokat, és megkeresd magadban a kérdéseket, aztán nyomába eredj a válaszoknak is?
Jó példa erre a Mátrix című film. Ha esetleg valaki veszi a fáradtságot, és először (vagy újra) megnézi az első részt (a többi epizód ebből a szempontból teljesen lényegtelen, nem több mint látványos akciófilm), akkor jó pár kérdéssel szembesülhet. Emlékezzetek rá, amikor Neo megjegyzi Morpheusnak (a tréningprogramban), hogy „Ez nem lehet a valóság”. Erre a jó öreg Morph ránéz, majd visszakérdez, hogy „Miért? Szerinted mi a valóság? Meg tudod fogalmazni?” Neo csak bután mered rá, és nem tudja a választ. Morpheus a nagy tanító hanglejtésével magabiztosan mondja ki az igazságot: „A valóság nem több mint amit itt és most az öt érzékszerveddel fel tudsz fogni.” Jó, ha mindenki elgondolkodik ezen egy pillanatra. Neo aztán persze rájön a dolgok nyitjára, de ebben az is segítségére van, hogy megkérdőjelezi a rendszert. Megtette ezt már valaha közülünk akárki is eddigi életében?
A Feledés (Oblivion) egy hosszú monológgal kezdődik. Maga a főszereplő, Jack Harper (Tom Cruise) mesél nekünk az idegen fajról (akiket mi csak „dögök”-nek hívunk), akik azért érkeztek ide, hogy leigázzák a bolygót, de az emberiség felvette a kesztyűt és visszavágott. Atomot is bevetettek. A Hold megsemmisült, ami miatt felborult a földi ökoszisztéma (ha valaki utánanéz a zinternetten komolyabban a Holdnak, tényleg érdekes dolgok merülnek fel a Földre gyakorolt hatásával kapcsolatban), viharok forgácsolták a felszínt és földrengések pusztították el a civilizációt. Végül persze mi nyertünk, de meg kellett fizetnünk a legnagyobb árat: a szülőbolygónk megsemmisülését.
Kép
Most pedig itt maradtak ketten Victoriával (Andrea Riseborough), Jack munkájának koordinálójával, mint a 49-es bázis lakói. A felhők felé nyúló vasszerkezeten kecses figyelőállás helyezkedik el. Benne irányítótorony, összekötve a TET-tel, a Föld körüli pályán keringő mesterséges bázissal, ami az egyetlen összeköttetés, az azóta már benépesített Titán hold (a Szaturnusz legnagyobb holdja, saját légkörrel is rendelkezik) és a bolygó között. Jack feladata szervizelni a drónokat (hoppá, már vártam, mikor fognak filmen ezzel a kérdéssel foglalkozni, és lőn), akik megvédik az itt maradt dögöktől a tengervíz felhasználásával energiát előállító monumentális szerkezeteket. A drónok egyébként veszélyes fegyverek: tűzerejük hatalmas, a találati pontosságuk szinte száz százalék, az égen pedig úgy suhannak, mint egy szuperszonikus vadászgép – és persze csapatban a legveszélyesebbek.
Jacknek és Victoriának már csak két hete van hátra a küldetésükből, és akkor leváltják őket – majd mehetnek a Titánra, hogy együtt éljék az életüket (mert persze egy párt alkotnak a munka mellett) immár szabadon a többi emberrel együtt. Tudatukat az akció előtt kiürítették (wtf?), hogy a múltjuk ne zavarja őket a munkavégzésben. A válasz, hogy ez azért van: így csak arra tudnak koncentrálni, ami a tényleges feladatuk. Jack azonban sokat álmodik a régmúltról. Magát látja, és egy ismeretlen, fekete hajú lányt, akiről tudja, hogy valamiféle szoros kapcsolat fűzi hozzá. Legtöbbször egy magas épület jelenik meg előtte, amelynek központi teraszán azokat a jól ismert fixen rögzített távcsöveket látja, amelyekkel könnyedén pásztázhatjuk a vidéket. Ilyenkor úgy érzi, mindent megadna, hogy válaszokat kapjon az egyébként is elég homályos kérdéseire.
Kép
Minden reggel szinte ugyanúgy indul a nap. Reggeli után Victoria felcsatlakozik a központi rendszerre, majd meghallgatja Sally (Melissa Leo) aznapi akciólistáját, ami általában abból áll, hogy ilyen-olyan okból meghibásodott drónok (általában a többségüket a dögök támadják meg) listáját közli, kijelölve az aznapi feladatot. Sally egész nap online kapcsolatban van Victoriával, amíg Jack kinn dolgozik a területen, de amikor eljön az est, a bolygó leárnyékolja a vételt a TET-tel, és reggelig megszűnik a kapcsolat.
Jack nem átlagos technikus. Szereti a veszélyt, folyton átlépi a szabályokat (ilyen szempontból Victoria pontosan az ellentéte), és van egy titka, amit eddig senkivel sem osztott meg: ha csak teheti, egy szűk kanyonon keresztül sugárhatású repülő-helikopter hibridjével egy gyönyörű, teljesen érintetlen völgybe megy, ahol felépített egy faházat. Itt bújik el a világ elől, pihen saját magányába burkolózva. Maga sem tudja, miért cselekszik így. Egyszerűen csak hajtja előre valami, amit nem tud megmagyarázni.
Az egyik napon egy sérült drón segélyjeleit fogva kopterezi (később motorozza) végig a kietlen vidéket: a hatalmas törmelék földóceánok pontosan úgy temetik alá a néhai New York maradványait, mint a hatalmas Szahara. Óceánjárók roncsai, félig eltemetett toronyépületek – a látvány annyira élethű, hogy könnyen odaképzelhetjük magunkat a cselekmény közepébe. Aztán a jelek egy víznyelő szájához vezetnek. Leereszkedve Jack szembesül azzal, hogy a víznyelő nem más, mint egy nagy könyvtár (talán az, amelyik a Holnapután c. filmben is feltűnik – de ebben nem vagyok biztos, lehet, csak hasonlít rá). Kötélen leereszkedve Jack rá is talál a hívójelre, és mellette egy letakart gömbre, ami méretében is formájában egy drónhoz hasonlít. Leemeli a leplet – és megpillant egy óriási földgömböt, mellette egy hangosan pittyegő jeladóval: csapda! Azonmód el is özönlik a helyet a dögök, és valamiért (Jack is ezen gondolkodik az esemény után) nem megölni, hanem elkapni akarják őt. Végül biometrikus adatai befogva egy drón érkezik a segítségére, és halomra öli az ellenséget.
Kép
Ez azonban csak a kezdet, hogy bemelegedjünk az akcióba. Egy jeladó jeleit fogja be a 49-es állomás rendszere. Jack felkerekedik, hogy megnézze a helyszínt. Meglepetésére tapasztalja, hogy ahhoz a toronyházhoz viszi az útja, amelyet az álmaiban látott, és ahol azt a titokzatos nő is ott van mindig vele. Megtalálja a jel forrását az épületben, melyről kiderül, koordinátákat sugároz az űrbe. Na de ki sugározná az adást, és mégis kinek? Talán a dögök keze van benne, vagy az igazság teljesen más? Jack teljesen összezavarodik, főleg akkor, amikor meglát egy repülő tárgyat az említett szektor felé zuhanni. Odamegy, hogy ellenőrizze, mi lehet ez a titokzatos objektum (Sally többször utasítja Victoriát, hogy ne hagyja odamenni Jacket, majd a drónok elintézik a dolgot). Egy ősrégi űrhajó darabjait látja, mellette szétszórt Delta-álomhoz használt szarkofágokkal. Bennük emberek fekszenek. Beljebb lép a roncsba, és a szíve majdnem megáll: a nőt látja feküdni az egyik kapszulában, akit mindig is látott álmaiban. Mire azonban felocsúdna, egy drón érkezik a helyszínre, és sorra semmisíti meg a kapszulákban fekvő embereket…
A feledés jó film. Nem csak látványos - de a kritikák ellenére (összeollózott cselekmény régi sci-fikből) szórakoztató és izgalmas is. Nem mellékesen megmutatja nekünk (hát mi másért is találták volna fel annak idején Hálivúdot, ugye) miért kell mindenkinek összerettennie majd a közeljövőben, ha a feje felett robotrepülőket lát körözni. Hé, tényleg, valaki, aki tudja, válaszoljon már: a Skynet tényleg régóta létezik?Porter

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

sumeer 2013.08.30. 21:45 | # 6
Avatar
Én is most láttam a filmet. Volt benne néhány fordulat, amire nem számítottam. A vége különösen tetszett. Jó film, de azért hosszú idő fog eltelni, mire újra megnézem.

 

solymosgyu 2013.08.30. 19:53 | # 5
Avatar
Megnéztem. Helyszinei hasonlítottak a rage-re. Egy forradalomr-ől szolt.

 

Porter 2013.04.26. 11:20 | # 4
Avatar
Mindenképpen érdemes. Én úgy döntöttem, előítéletek nélkül nézem végig, és jól szórakoztam. Az elemzés része már egy más probléma :-)

 

solymosgyu 2013.04.25. 17:00 | # 3
Avatar
Akkor megnézem.

 

Porter 2013.04.25. 15:24 | # 2
Avatar
Hi.
Nem. Nem az. Nem folyik benne a vér. De ettől még nagyon erős üzenetet közvetít. Persze, mint írtam, ez nem meglepő annak a függvényében, hogy miért is hozták létre a jó öreg halivúúdot. ;-)

 

solymosgyu 2013.04.25. 15:14 | # 1
Avatar
szóval ugye nem véres? Zombik sincsennek benne ugye?