Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
1.  aaronpawlak (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (2)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2010-es Locus-díj nyertesei

Nagyvilág | Beküldte: acélpatkány | 2010.07.23. 13:58

A 2010 június 25. és 27. között megtartott Science Fiction Awards Weekenden kiosztották a Locus magazin által odaítélt díjat, a Locus-díjat. A díjat, ami manapság talán a legfontosabb kitüntetés a fantasztikum világában, több kategóriában adták át.

KépLegjobb SF regény – Cherie Priest: Boneshaker
Örülhetnek a steampunk kedvelői, hisz jelen regény is ezt a tematikát erősíti. Valamikor a XIX. század közepe-vége felé járunk, Amerikában. Seattle városában egy hihetetlen szerkezet, a Csont-Rázó Fúró Gép (Bone-Shaking Drill Engine) tevékenységének hála a fél város egy zombi-szerű járvány áldozatává válik. Hogy elkülönítsék a két csoportot, egy téglafallal zárták el a zombik városát. Nincs átjárás, se ki, se be. De mint minden kalandregénynél, jól tudjuk, hogy valami történni fog ezügyben. És minderre akkor kerül sor, amikor megtudjuk, hogy a Gép megalkotójának özvegye és fia még mindig a városban él, miközben szerte Amerikában a polgárháború dühöng hatalmas gőzgépeivel és léghajóival. A Boneshaker nem más, mint egy viktoriánus kalandregény, mely kellemes kikapcsolódást nyújthat az olvasóinak.

Legjobb fantasy regény – Chine Miéville: The City & The City
A brit fantasztikum fenegyereke új regényével hozza a tőle megszokott színvonalat és jellemzőket. A könyv, mely csak nagy nehezen nevezhető fantasy-nek, valahol Délkelet-Európában játszódik, két fiktív városban, a sötét és borongós, kommunista múltját levetkőzni képtelen Beszelben és az egzotikus, kissé muszlim beütésű, ám mégis modern Il Quomában. Bármennyire is utálja egymást a két város, mégsem képesek elszakadni egymástól, furcsa együttműködésüket pedig a fölöttük álló Breach nevű szerv felügyeli. A regény azzal kezdődik, hogy Beszelben egy fiatal amerikai lány holttestére bukkannak. Az ügyben nyomozni kezdő Tyador Borlú felügyelő egyre mélyebbre kerül a városokat behálózó rendszerben és rábukkan egy Beszel és Il Quoma sorsát érintő dologra is.

KépLegjobb első regény – Paolo Bacigalupi: The Windup Girl
Már ha csak annyit mondunk a műről, hogy a TIME szerint ez 2009 fantasztikus művei közül a kilencedik, és Nebula díjat is nyert (mindezek mellé Hugo jelölést is begyűjtött), máris érdeklődve fordulnánk a szerző első regénye felé. Ez a biopunk sztori a XXII. században játszódik. A globális fölmelegedés megemelte az óceánok szintjét, a fosszilis energiahordozók kimerültek, a biotechnológia dominál. A világ élelmezését hatalmas magáncégek birtokolják, különféle genetikailag módosított eszközökkel és saját hadseregeikkel. A génmanipuláció, járványok és mutációk miatt a világ élőlényeinek nagy részére rá sem lehet ismerni. Ebben a világban, pontosabban a gyermek királynő uralta Thaiföldön játszódik a történet, a regény lapjain génmódosított emberek, bérgyilkosok, kémek és bioterroristák űzik játszmáikat, mely összekapcsolódik a helyi uralkodók ármánykodásával.

Legjobb ifjúsági regény – Scott Westerfield: Leviathan
Az idei Locus a steampunk lázában égett. A Boneshaker mellett a másik nagy steampunk regény, ami most díjat nyert, a Leviathan. A történet egy alternatív, gőzpunkos első világháború háttere előtt zajlik. Itt hatalmas gépezetek, gőzzel hajtott lépegetők állnak hadrendbe a németek és a monarchia oldalán. Velük szemben azonban gigászi hús-vér kreatúrák állnak, melyeket Charles Darwin fél évszázaddal ezelőtti felfedezései alkottak. Maga a Leviathan is egy ilyen „élő gép”, egy repülő ökoszisztéma. Mivel azonban ez egy ifjúsági regény, senki se számítson eget rázó történetre: fiatalok kalandjai hálózzák be az alternatív Európát és a Leviathánt, hogy egy gyönyörűen illusztrált kötetben szórakoztassa az olvasókat.

KépLegjobb kisregény – Kage Baker: The Woman of Nell Gwynne’s
Újabb steampunk iromány, ahol a felbukkanó hölgyek többsége egy másodállást is űz – mégpedig a kémkedést. Történetünk elején ebbe a társaságba új tagot vezetnek be. Lady Beatrice egy büszke ifjú, akinek katona apja Afganisztánban meghalt, a lányt pedig a helyiek megerőszakolták. Miután visszatért Angliába, a családja kiközösítette, így csatlakozott az egyetlen csoporthoz, ami befogadta magába. Ennek a viktoriánus James Bond sztorinak természetesen egy különös találmány áll a középpontjában, melyet minél hamarabb meg kell szerezni a Brit Birodalom ellenségei elől.

Legjobb elbeszélés – Peter S. Beagle: By Moonlight
Az utolsó egyszarvú szerzője ezúttal a XVI. századba kalauzol el minket, a Koldusopera Angliájába, ahol gazdagok és szélhámosok élik mindennapjaikat. A helyi hatóságok a vérfagyasztó télen egy gazembert üldöznek. A férfinek egy üres pisztolya van, de nincs se lova, se élelme. Menekülése közben összetalálkozik egy furcsa öregemberrel, akinek köpenyét azonmód megkívánja. Mivel azonban a másik nem riad meg tőle, gazemberünk letelepszik a tűz mellé, hogy végighallgasson egy történetet, amiből megtudjuk, ahogy az öreg a Szentivánéji álomból ismert Titániának volt a halandó szeretője…

Legjobb novella – Neil Gaiman: An Invocation of Incuriosity
Jack Vance Haldokló Föld írásainak tiszteletére összeállított kötet egyik darabja ez az írás. Története szerint a Nap végleg kihunyt. De ez vajon a teljes véget jelenti? Gaiman szerint nem: felkínál ugyanis egy bizarr és érdekes kiskaput, hogy elkerüljük a végpusztulást.

KépLegjobb antológiaThe New Space Opera 2.
A nagysikerű antológia folytatása, Gardner Dozois és Jonathan Strahan szerkesztésében. A kötet kimondottan az űropera kalandos és mély rétegeit célozza meg, írói gárdájával tanulságtételéül annak, hogy ez a tematika nem csak a lézerpisztolyokról és űrcsatákról szól. A legismertebb nevek közt olyan írók szerepelnek, mint Cory Doctorow, Elizabeth Moon, Jay Lake, John Scalzi, Bruce Sterling, Robert Charles Wilson, Tad Williams vagy Mike Resnick.

Legjobb novelláskötetThe Best of Gene Wolfe
Ahogy a cím is mutatja, a kötet a kultikus amerikai szerző legjobb írásait gyűjti össze, többek közt olyan darabokat, mint a magyarul is olvasható Dr. Halál szigete és más történetek (The Island of Dr. Death and Other Stories) valamint a Halálsziget (The Death of Dr. Island). Érdekesség, hogy bekerült még a harmadik, Death of the Island Doctor című írása is, amivel együtt egyfajta „trilógiát” alkot a három mű.

Legjobb nonfiction/művészeti könyv – Ursula K. Le Guin: Cheek by Jowl
Az idei nyertes kötetben az írónő esszéit és beszélgetéseit gyűjtötte össze, melyek mind a fantasy körül forognak. Írásaiban Le Guin arra keresi a választ, milyen helye is lehet a fantasynek a XXI. századi ember életében és olvasmányaiban.

Legjobb képzőművész – Michael Whelan
A fantasy és SF területén is tevékenykedő művészt eddig többek közt tizenhat alkalommal díjazták Hugóval, a nevéhez köthető több illusztráció a híres DAW Booksnál és a Del Rey kiadónál. Tavaly szintén elnyerte a Locust ugyanebben a kategóriában.

KépLegjobb szerkesztő – Ellen Datlow
A nagy tiszteletnek örvendő, többszörösen kitüntetett szerkesztőasszony a tavalyi Hugója mellé most egy Locust is begyűjthetett.

Legjobb magazinThe Magazine of Fantasy & Science Fiction
Az 1949-ben alapított magazin egyike a mai is meghatározó folyóiratoknak. A jelenleg Gordon Van Gelder szerkesztésében megjelenő lap az elmúlt 61 évben több rangosabb díjat is begyűjtött, nem érdemtelenül.

Legjobb kiadó – Tor
Semmi meglepő nincs abban, hogy 1988 óta a Tor Books minden évben elnyeri a Locus díjat, hisz színvonalas, érdekes és a modern fantasztikum élvonalába tartozó kiadványokat adnak ki. Az 1980 óta több változáson átesett kiadó székhelye New Yorkban van.acélpatkány

Elválasztó

Kapcsolódó írások

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.