Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Május – Június
1.  becsizoltan (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (3)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Egyenlítői Magyar Afrika

Könyvek | Beküldte: acélpatkány | 2009.09.15. 11:18

KépLajtai Gábor 1960-ban született Afrika szívében, Hungarovillben, Egyenlítői Magyar Afrika fővárosában. Az ő története nem azért különös, mert egy olyan világban játszódik, ahol a második világháborút a Tengelyhatalmak nyerték meg, és így a csatlós országok, köztük Magyarország is részesedhetett az imperializmus gyönyöreiből. Lajtai Gabit ez egy csöppet sem érdekli, miközben egyedüli fehér fiúként a feketék negyedében, koszosan játszik a bennszülött gyerekekkel, vagy amikor az öreg néger, Ambala egy talizmánt ad neki. Gabit sokkal inkább érdekli a Mária-öböl, a hányattatott sorsú Lajtai család Turáni vendéglője, mely mint valami nemzedékeket gúzsba kötő átok, Afrikához láncolja a családot. A regényben tanúi lehetünk a fiatal Lajtai cseperedésének, hogyan válik egy arab fiú barátjává, hogyan játszanak az alkonyban a környékbeliekkel, hogyan ismerik meg a halált, a félelmet és a szerelmet, mely perzselőbb, mint a Szahara homokja.
A helyszínek és a szereplők mások, de az események ugyanolyanok. Mintha a mi történelmünknek a torzított képét látnánk, csak kommunisták helyett fasiszták, MSZMP helyett MSZFMP, osztályharc helyett fajok közti különbségek színezik a képet. A diktatúra mindenhol ugyanolyan, és erre Gábornak is rá kell ébrednie. A fiatal fiú egyetlen szerelme a misztikus és kiismerhetetlen Afrika, és a nem kevésbé misztikus Hunyadi Ági. De kénytelen felismerni, hogy ebben a világban a tiszta érzéseknek nincs helyük. Aki élni akar, annak el kell adnia a lelkét, és Gábor pont ezt teszi. Azért, hogy ő válhasson a sötét kontinens legerősebb emberévé, a „sziklakőszellemmé, a démonok urává”, belép a fasiszták közé, erkölcsileg és törvényileg is elítélhető dolgokat tesz. Mindezt azért, hogy amint lehetősége nyílik, elhagyhassa Afrikát, és egy másik világban próbáljon új életet kezdeni. Megjárja a Poklot és a Mennyet, mely kettő nem sokban különbözik egymástól. Elárul és elárulják, megcsal és megcsalják, öl – és lélekben őt is megölik. A történet maga nem is fontos. Az érzések, Afrika lüktetése, mely olyan, mint a bennszülött lányok tánca és a sötét alkonyzenék dallamai, végigkísérik a főhős rövid és eseménydús életét, míg eljut egy új kor kapujába, ami valószínűleg ugyanolyan lesz, mint az előző.
Trenka Csaba Gábor 1991-es Egyenlítői Magyar Afrika című regénye alternatív történelem, de az egész csak háttérül szolgál ahhoz, hogy a szerző elmondhassa, milyen is legbelül az ember, és hogy mi is az, ami igazán fontos az életben. A könyvben szereplő világ kínosan hasonlít a miénkre, minden baklövése a mi baklövésünk, minden nevetséges mozzanata minket tesz nevetségessé, bűnei a mi bűneink.

„És most ki védene meg bennünket a románoktól, ha nem a Harmadik Birodalom? Már megint elfoglaltak a Niger mellett néhány ültetvényt tőlünk, azon az alapon, hogy az a Dáciából érkezett római légionáriusoké volt Vespasianus császár idején.”

Szereplői kezdetben idegenül mozognak Afrika ősi világában, ám hamarosan furcsa keverékét alkotják meg itt a feketék, az arabok és a magyarok világának, egy „Kis-Magyarországot”, ahol otthon vannak, sokkal inkább, mint a távoli Magyarországon, ahol a mesékből ismert hó hull az égből és a háború megkövült résztvevői próbálják irányítani az eseményeket. Az író egy idegen perspektívát teremt számunkra, amiben minden átértékelődik. A könyv élvezetéhez – mint majd minden Trenka íráshoz – hozzá tartozik a Napoleon Boulevard által készített Egyenlítői Magyar Afrika című album is, mely ugyanolyan lüktető, mint maga a regény.

„Neandervölgyiek vagyunk, akik megpróbálkoznak az űrhajókkal. Ami eddig történt, az csak zavaros, alaktalan előjáték. Évezredes, süket másnaposság. A szánk sarkában még ott piroslik a vérrel kevert, üdítő méreg. Becsuktam a szemem. Spirálködök, galaxisok fénylettek át a szemhéjam mögött. A történelem holnap kezdődik. Azt hiszem.”

acélpatkány

Elválasztó

Kapcsolódó írások

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

Gladon 2009.09.15. 22:14 | # 9
Avatar
Nem érdemes RV-vel vitába szállni, ilyen téren. Meggyőződéses. cheesy

De a Hyperion mellett ki kell álljak, mert nagyon jó könyv. A története a fülszövegből, sőt szerintem még egy a könyvet szerető szájából is nagyon gagyinak hangzik, ugyanakkor a regény egyike a legjobb fantasztikus regényeknek, amit emlékeim szerint olvastam.

De hát nincs objektív mérce. Ami az egyiknek rongyosra olvasott ereklye, az másnak csak gyújtósnak való papír. smiley

 

RV 2009.09.15. 19:36 | # 8
Avatar
Jó is, hogy felhoztad. A Hyperion tényleg szar.

Az én neuronjaim kifejezetten igénylik az előítéletet, szeretnek nyakig elmerülni a negatív energiában, és akkor érzik a legjobban magukat, ha vér csöpög a szemfogukról...

 

acélpatkány 2009.09.15. 19:09 | # 7
Avatar
Plusz ne tessék a fülszövegeknek (meg a borítóknak) hinni. Ennyi erővel a Hyperion egy kupac ... smiley

De tény, hogy ez a könyv nem szokványos szemléletet igényel.

Ja, és ne legyél előítéletes. Nem tesz jót a neuronoknak wink

 

Gladon 2009.09.15. 16:39 | # 6
Avatar
RV írta:
Ó, nekem nem kell elolvasnom, hogy tudjam valamiről jó-e vagy sem.
A fülszövegből pontosan kiderül, hogy nem az.
A komplett magyar sci-fi mezőnyről amúgy is igen lesújtó véleményem van, és amikor ilyen könyvekkel találkozom, akkor mindig megerősödik bennem a véleményem helyessége.

Remélem, sikerült mindenkinek belegázolnom a lelkébe! evil

Nem hiszem. smiley Mindebből szerintem csak annyi tűnik ki, hogy igen előítéletes vagy. parleavecmains

Arról viszont komplett fórumot lehetne nyitni, hogy vajon miért gondolják olyan sokan alapból a magyar dolgokról (és itt nem csak írásokról beszélek), hogy szarok.

 

RV 2009.09.15. 16:08 | # 5
Avatar
acélpatkány írta:
RV írta:
Azért ez a könyv gáz.


Olvastad? Vagy mire gondolsz?
Am. nekem tetszett. Még ha ez engem minősít is. bouffonerie


Ó, nekem nem kell elolvasnom, hogy tudjam valamiről jó-e vagy sem.
A fülszövegből pontosan kiderül, hogy nem az.
A komplett magyar sci-fi mezőnyről amúgy is igen lesújtó véleményem van, és amikor ilyen könyvekkel találkozom, akkor mindig megerősödik bennem a véleményem helyessége.

Remélem, sikerült mindenkinek belegázolnom a lelkébe! evil

 

acélpatkány 2009.09.15. 14:58 | # 4
Avatar
acélpatkány írta:
RV írta:
Azért ez a könyv gáz.


Olvastad? Vagy mire gondolsz?
Am. nekem tetszett. Még ha ez engem minősít is. bouffonerie


(egyébként lehet nem a könyv gáz, csak én írtam le &"nemnormálisul&" az ajánlót...)

 

acélpatkány 2009.09.15. 14:44 | # 3
Avatar
RV írta:
Azért ez a könyv gáz.


Olvastad? Vagy mire gondolsz?
Am. nekem tetszett. Még ha ez engem minősít is. bouffonerie

 

Gladon 2009.09.15. 14:24 | # 2
Avatar
RV írta:
Azért ez a könyv gáz.

Legyen egy történet bármennyire elborultnak látszó, ha az író profi, nagyon izgalmas művek születhetnek. Erre egyik legjobb példa Murakami. grin
Az ajánlóban szereplő regényről ugyanakkor nem tudok nyilatkozni, mert nem olvastam. Még. smiley

 

RV 2009.09.15. 14:12 | # 1
Avatar
Azért ez a könyv gáz.